Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 09 mei 2023 @ 15:09 door CyberSimon , 345 keer bekeken

Langverwacht debuutalbum: Clo…

 

Vandaag, 9 mei, is het precies 25 jaar geleden dat 'Closer' de Album Top 100 binnenkomt.

 

Close II You mag zich in voorjaar 1998 inmiddels de populairste meidengroep van Nederland noemen. Een klein jaar na de lancering, hebben de dames al drie singles uitgebracht. Twee daarvan werden grote hits. Een volledig album kon dan ook niet uitblijven!

Met de release van 'Closer' werd het lange wachten van de fans eindelijk beloond. En hóe... 'Closer' gaf Close II You een duidelijke 'smoel', qua stijl en sound: niemand kon voortaan nog om de populairste meidengroep van Nederland heen!

Van de strakke muzikale productie tot aan de sexy foto's en het stijlvolle artwork: het was duidelijk dat Close II You met deze plaat meteen een onuitwisbare indruk wilde achterlaten in Europa.

Er werden in totaal acht volledige nieuwe nummers uitgebracht, naast de eerste drie singles. Hiermee werd deels voortgeborduurd op het succes van de kenmerkende sensuele sound. Die is bijvoorbeeld terug te horen in de zwoele nummers 'I want your love' en 'Tonight'.
Maar de meiden lieten zich daarnaast van een totaal andere kant zien. Stevige up-tempo nummers gaven het repertoire een stoerdere 'touch', met hier en daar invloeden uit de eurodance. 'Face to face', 'Grab it' en 'Hold me now' zijn daar de meest treffende voorbeelden van.

 

De tracklist is als volgt:

1. Nice & nasty
2. Baby don't go
3. Set me free
4. Somebody
5. Face to face
6. I want your love
7. Grab it
8. Tonight
9. Hold me now
10. Loverboy
11. Friends
12. Voyage of love

Het laatste nummer is een vijftien minuten durende dromerige remix van 'Baby don't go'.

 

'Closer' werd uitgebracht op CD, cassette en zelfs op minidisc, een geluidsdrager waar eind jaren '90 mee geëxperimenteerd werd. Het album kreeg een release in diverse Europese landen, waaronder Turkije. En zelfs in Japan werd 'Closer' gelanceerd, met een iets andere hoes en foto's, én een extra bonustrack. Dat was niet zomaar één...  Met 'Kiss' waren de dames namelijk de uitdaging aangegaan om een cover te maken van deze Prince-klassieker.

 

In een interview in popblad 'Break Out!' vertellen de meiden trots, maar ook eerlijk, over hun eerste echte album:

Jullie album 'Closer' ligt net in de winkels. Is daarmee een droom uitgekomen? 
Marsha: "Absoluut!"
Nadja: "Het is een heel mooi album. Wel commercieel, maar gelukkig staan er veel verschillende soorten liedjes op. Het is alleen wel jammer dat we dit keer helemaal niks zelf hebben gedaan. Voor het volgende album willen we ook zelf nummers schrijven. En het lijkt me leuk als we allemaal een nummer in onze eigen stijl kunnen doen."
Natascha: "Ja! Dan wil ik wel een stevig rocknummer."

 

De recensent van de Hitkrant had het al voorspeld: 'Closer' werd een dikke hit!

 

Commerciële muziek, dat hadden de producers wel in de vingers! Samen met het album, werd bovendien een uitgebreide lijn met merchandise gelanceerd. Van verjaardagskalenders tot aan kettinkjes en boxershorts... Alles was geheel ontworpen in de stijl van 'Closer', met het kenmerkende hart-logo van Close II You.

 

Ter gelegenheid van de release van de single 'Friends', kreeg het album 'Closer' een nieuwe cover, in de vorm van een inlegvel.

 

Het totaalconcept sloeg aan, want het succes van Close II You ging onverminderd door. 'Closer' wist de achtste plaats in de Album Top 100 te bereiken, en stond in totaal 21 weken genoteerd. Goed voor een gouden plaat!

 

Close II You kreeg tijdens The Comeback in 2011, dertien jaar na dato, eindelijk de welverdiende gouden plaat voor het album 'Closer', uit handen van Ruud de Wild.

 

Ondertussen waren de meiden zo'n beetje de meest geboekte live-act van dat moment in Nederland. Dat dat succes ook een keerzijde heeft, zou niet lang daarna duidelijk worden...

 

Wordt vervolgd...



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.