Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 19 juni 2023 @ 21:07 door CyberSimon , 238 keer bekeken

Succes eist zijn tol: Sascha …

 

Deze maand, juni 2023, is het precies 25 jaar geleden dat Sascha de groep verlaat.

 

Het debuutalbum ligt nog maar net in de winkels, of het succes van de populairste meidengroep van Nederland begint zijn tol te eisen. De agenda's zijn vol, de vrije dagen schaars, en ondertussen lopen de onderlinge spanningen op tussen de dames van Close II You. Vooral Sascha heeft erg veel moeite met de permanente druk die de sterrenstatus met zich meebrengt. Ze zou naar verluidt misselijk van de spanning op het podium staan, en tien kilo zijn afgevallen. Tegelijkertijd is ze - naar eigen zeggen - de enige van de groep die assertief durft te zijn naar het management en de producers, en daarbij neemt ze geen blad voor de mond. Aan de andere kant beweren de meiden en het management er moe van te zijn om Sascha telkens weer te moeten motiveren. Dat leidt tot wrijving tussen alle partijen.

In juni barst de bom: Sascha krijgt te horen dat ze niet meer hoeft te komen. Tegen haar wil. De media besteden uitgebreid aandacht aan de breuk, en zowel Sascha als de vier overige meiden doen emotioneel hun verhaal in de bladen.

 

Een woordvoerder van het management erkent in een eerste verklaring in de Hitkrant dat het overweldigende succes gepaard gaat met een stevig toenemende druk. "Ze moesten naar het buitenland, de ene tv-registratie na de andere, optredens, soms wel drie op een dag, en dat vier dagen in de week, en de rest van de dagen ben je bezig met dans- of zangtraining of promotie. In no-time stond de agenda bomvol. Dan moet je best wel stevig in je schoenen staan om dat aan te kunnen. Dat leken ze in het begin ook best allemaal aan te kunnen. Toch werd Sascha steeds vaker moe."

Waarom, denk je, kon Sascha het niet handelen?
"Ze was sowieso al de jongste en bovendien was alles nieuw voor haar. Nadja had al bij Critical Mass gedanst en Sally had al in andere bandjes gezeten, dus die wisten al wat er allemaal bij komt kijken. Voor Sas was het echt een meisjesdroom die uitkwam. Maar we waren het er met elkaar over eens dat Close II You het nooit op z'n geweten mocht hebben dat er dadelijk iemand helemaal aan onderdoor zou gaan."

 

Het management geeft in de Hitkrant een eerste verklaring over het vertrek van Sascha.

 

Sascha doet vervolgens ook zelf haar verhaal in de Hitkrant:
"Zonder mijn medeweten zijn er verhalen naar buiten gekomen dat ik te moe zou zijn en Close II You niet meer aan zou kunnen. Dat is niet waar. Iedereen zat er doorheen. Niet alleen ik, maar ook Sally is al eens een keer flauwgevallen. Vind je het gek, naast de optredens in Nederland begon het ook in het buitenland te lopen. De boekingskantoren en ons management vonden het prima, die boekten ons het liefst helemaal vol. Soms sliepen we maar twee uur, we aten nooit op tijd, en wat we aten, waren broodjes van de benzinepomp. We klaagden er allemaal over, liepen erbij als zombies, maar het enige wat we van onze managers kregen te horen, was: Zwaar hè, dat artiestenleven?"

Over haar ex-collega's zegt Sascha:

"Ze hebben me keihard laten vallen in het gesprek dat we na de breuk nog hadden. Ik probeerde ze nog te overtuigen. Dat het mijn droom was, dat Close II You mijn alles was en dat ik zou proberen om me meer in te houden. Ik weet niet hoe het zit of hoe ze het hebben kunnen doen, maar ze zeiden: 'nee, het gaat niet meer'. Ongelooflijk! Dat doet me ook het meeste pijn. Toen ben ik opgestaan en heb ik ze omhelst. Iedereen huilde. Maar ik denk dat ze onder druk zijn gezet door het management en de platenmaatschappij."

 

"Ze hebben me keihard laten vallen." Sascha doet emotioneel haar verhaal.

 

Het artikel in de Hitkrant kwam hard aan bij Sally, Marsha, Natascha en Nadja, zo bleek uit een vervolg-artikel in de Hitkrant.

Sally: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik schrok. Teleurstellend vind ik het. Het doet me best wel pijn wat ze allemaal over ons zegt. Ik snap niet dat ze mij zelf niet heeft opgebeld, in plaats van haar verhaal in een blad te doen."

Wat is in jullie ogen nu de reden geweest van het vertrek van Sascha?
Sally: "Nog steeds dat ze niet lekker in haar vel zat en ook dat ze zelf al meerdere malen heeft aangegeven dat ze ermee op wilde houden."

Marsha: "Er werd haar op een gegeven moment een week rust gegund. In die week thuiszitten is ze waarschijnlijk in een gat gevallen. Ze was gewend om door te werken en nu doet ze niks. En dan ga je je oude leventje missen, logisch. Spijt van de beslissing misschien?"

Zij heeft toch geen ontslag genomen, ze is toch door jullie en het management aan de kant gezet?
Natascha: "Nee, zo is het niet gegaan. Na die laatste explosie waar ze het over heeft, waar we niet in details op ingaan, is er een gezamenlijke beslissing genomen. Door haarzelf - ze heeft nogmaals vaak geroepen dat ze niet meer wilde - door het management en door ons. Er zijn genoeg dingen gebeurd die tot een breuk hebben geleid."
Sally: "De hoofdbeslissing is door het management en de platenmaatschappij genomen."

Wat vonden jullie er zelf van?
Sally: "Moeilijk natuurlijk."
Nadja: "Het waren de zwaarste weken in onze carrière."
Marsha: "Wij wilden nog een laatste gesprek en dat is er nog gekomen. Het was emotioneel, maar goed en verhelderend voor alle partijen."
Sally: "Daarom schrok ik zo van jullie interview met haar. Er stonden dingen in waar zij in dat gesprek van zei dat ze er zo'n spijt van had. En nu blijkt dat ze er geen moer om gaf. Ik bedoel die onderlinge akkefietjes. Nu draait ze alles om. Dat doet echt pijn."

Wat was volgens jullie nou het grootste probleem?
Sally: "Het motiveren. Zelf beweert ze dat zij diegene was die ons motiveerde, maar als zelfs haar moeder tegen me zei dat ze zo blij was dat wij haar meetrokken, dan weet je het wel."

In het artikel ontkennen de meiden dat ze er allemáál doorheen zaten.

Sally: "Ik spreek nu voor mezelf. Ik heb daar nog nooit over geklaagd. Want ik wist waar ik aan begon en dat het zwaar zou zijn. Al zeven jaar leef ik zo. Ik ben weleens flauwgevallen, maar dat was niet door oververmoeidheid. Mijn slijmvliezen zijn overgevoelig en als het ergens benauwd is, dan heb ik een soort hyperventilatie en dan ga ik neer."
Marsha: "Wat is nou druk? Iedereen heeft het druk, van topmanagers tot kroegbazen. Die zijn ook van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig. Op een gegeven moment ontstaat er een soort gewenning."

(Overigens hebben de dames jaren later, tijdens een terugblik-interview, erkend dat de overvolle agenda hen wel degelijk allemáál te veel werd.)

Op de vraag of Sascha ooit terug kan komen, antwoordt Sally:
"Als vriendin zal het bij mij van haar kant moeten komen, maar op werkgebied zeg ik echt 'nee'. Pas als ze echt helemaal beter is en opgeknapt van alles wat ze nog te doen heeft voor haarzelf, dan zou het kunnen."

 

Het verhaal van Sascha in de Hitkrant komt hard aan bij de andere meiden. "Waarom is ze nou zo oneerlijk geweest?"

 

En de toekomst leerde dat het allemaal weer goed zou komen: bij de doorstart van Close II You in 2002 (onder de naam GTO) en bij The Comeback in 2011, was ze gewoon weer van de partij.

Maar in de zomer van 1998 denderde de sneltrein van Close II You nog onverminderd door, ook zonder Sascha, en de vier overgebleven meiden gingen in rap tempo 'back to business'. Hun eerste optreden als kwartet was op 13 juni, en in diezelfde maand vonden ook al de clipopnames voor de nieuwe single plaats.

 

Het eerste optreden van Close II You als viertal, op 13 juni tijdens Beachpop.

 

Wordt vervolgd...



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.